Valokuvataiteilija Niina Vatasen Harmaa päiväkirja -näyttely käsittelee läheisen ihmisen menettämistä, poissaoloa ja kuolemaa. ”Sarjan kuvat muodostavat pirstaleisen dokumentin edesmenneestä isäpuolestani. Vaikka ihminen, jota yritin kuvieni avulla tavoittaa, oli nyt poissa, näkyivät hänen jälkensä yhä kaikkialla: kalenterin merkinnöissä, valokuvissa, metsään painuneessa polussa, tyhjyyden täyttämässä huoneessa. Valokuvasin isäpuoleltani jääneitä valokuvia, muistikirjan sivuja, kartan merkintöjä sekä paikkoja, joissa tiesin hänen kulkeneen. Kuvien avulla tavoittelen myös poissaolon kokemusta, joka syntyy läheisen ihmisen menettämisestä.
Olennaisessa osassa ovat jäämistöstä löytyneet ampumataulun paikkamerkit, joita olen kiinnittänyt kuvien pintaan. Tämän jälkeen olen kuvannut kuvat uudelleen. Paikkamerkkien avulla yritän merkitä muistoja ja paikkoja, mutta myös peittää naarmuja ja arpia. Samalla kun paikat peittävät haavoja, ne kuitenkin tekevät niistä entistä näkyvämpiä. Harmaa Päiväkirja -näyttely sisältää valokuvien lisäksi myös yhden esinekoosteen, 154 ampumataulusta muodostuvan teoksen: 157 haavaa. Tätä työtä varten ammuin jäämistöstä löytyneitä ampumatauluja isäpuoleni aseella. Teos on saanut nimensä osumien mukaan.”
Toisessa näyttelysalissa esillä oleva kuvataiteilija Juhana Moisanderin ja taiteilija Kristiina Karstenin Puutarhassa-teos (2009) perustuu Hugo Simbergin maalaukseen Kuoleman Puutarhassa. Ensimmäisen kerran teos oli esillä Turussa Pyhän Ristin Kappelissa 2009. Teos koostuu videoprojisoinnista (Juhana Moisander) ja kukka-asetelmista (Kristiina Karsten). Se yhdistää kaksi- ja kolmiulotteiset elementit tilalliseksi kokemukseksi ja liittyy vanhaan perinteeseen, jossa kuviteltiin kuolleiden nukkuvan kukkivassa puutarhassa.
Näyttelyt ovat osa Maassa Taivaassa -tapahtumaa, joka on marraskuussa 2012 toteutuva pyhäinpäivän teemoihin liittyvä monialainen tapahtuma Jyväskylässä.
Maassa Taivaassa -projektin ja Galleria Ratamon näyttelyiden toteuttamista ovat tukeneet Canon, SHT-tukku, Jämsän ammattiopisto (floristiopiskelijat), Kalevan kukkatukku ja Viherlandia.