I have learned that the most lethal part of the human body is not the fist; it is the eye. What people see and how people see it has everything to do with power.”
- Alok Vaid-Menon, Beyond the Gender Binary, 2020.
IN/VISIBILITY pohtii näkyvyyden politiikkaa. Näyttelyn teokset kysyvät pitääkö olla näkyvä ja millä ehdoilla. Vähemmistöjen oikeuksien puolesta taistellessa valokuvaa käytetään usein sen todistusvoiman vuoksi. Silloin keskiöön nousee henkilöiden ja ilmiöiden näkyväksi tekeminen. Toiseus ei kuitenkaan ole aina näkyvää tai sen esiin tuominen voi asettaa kuvissa esiintyvät henkilöt haavoittuvaan asemaan. Teossarja ehdottaa valokuvallisia keinoja, joiden keskiössä ovat itsemääräämisoikeus, epäonnistuminen ja epäselvyys.
Teossarjassa on 117 muunsukupuolisten1 omakuvaa, jotka toteutettiin yhteistyössä siten, että osallistujilla oli kuvaustilanteessa täysi itsemääräämisoikeus. He tekivät ja valitsivat kuvansa studiossa itse. Tämä on utopian tavoittelua, sillä muunsukupuolisten itsemääräämisoikeus harvoin toteutuu – heitä ei tunnusteta lainvoimaisesti tai tunnisteta arjessakaan. Kokonaisuudessa voidaan ajatella olevan kyse 118 ihmisen yhteisnäyttelystä, koska potretit ovat kuvissa esiintyvien henkilöiden itse ottamia. Muunsukupuolisten omakuvat on toteutettu osana Lautun valokuvataiteen maisterintutkielmaa ja sukupuolentutkimuksen alan väitöskirjatutkimusta vuosina 2020-24.
Omakuvien rinnalla näyttelyssä on esillä epäonnistuneita näkymiä, glitchejä, jotka on kuvattu Google Street View -karttapalvelussa. Ne ovat näyttökuva-toiminnolla tallennettuja yksityiskohtia palveluun ladatuista 360°-kuvista. Jack Halberstam väittää, että hetero- ja cisnormatiivisessa yhteiskunnassa queer-ihmiset väistämättä epäonnistuvat. Ulkopuolisuus voi kuitenkin auttaa hahmottamaan vallitsevien normien absurdin luonteen. Epäonnistuminen voi olla supervoima.
Jussi Lautu on valokuvataiteilija ja sukupuolentutkimuksen alan väitöskirjatutkija. Hän valmistui Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmasta 2020 ja Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmasta 2021. Lautu on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen taiteellisen työnsä keskiössä ovat sukupuolen moninaisuuden kysymykset sekä valokuvallisten representaatioiden tuottamiseen liittyvien valtasuhteiden purkaminen. Lautu asuu ja työskentelee Helsingissä.
Projektia ovat tukeneet Koneen säätiö, SKR Uudenmaan rahasto, Finnfoto ry, Taiteen edistämiskeskus, Kansan sivistysrahasto sekä Olga ja Vilho Linnamon säätiö.
1Muunsukupuolisiksi luetaan tässä kaikki, jotka eivät itsestään selvästi identifioidu binäärisen sukupuolinormin mukaisesti naisiksi tai miehiksi.