Back to All Events

Henrik Duncker: Suomea sattumoisin


Miltä Suomi oikeastaan näyttää? Tätä aprikoidessaan Henrik Duncker päätti ryhtyä laajaan maisemakuvaushankkeeseen, joka ulottuisi ympäri maan. Keskeinen pulma oli kuinka valita kuvauskohteet. Duncker ei halunnut niitä itse valita ja päätyi käyttämään satunnaisalgoritmia, joka arpoi kuvauspaikat. 

Vuosien 2019–2024 aikana Duncker kuvasi sata paikkaa eri puolilla Suomea: metsää, peltoa, puupeltoa, pusikkoa, vesistöjä, maantietä, erämaata, taloja, metsää, metsäntapaista, entistä metsää ja vielä kerran metsää.

Suomea sattumoisin -hankkeessa on kyse arkiseen, tavalliseen ja vaatimattomaan perehtymisestä. Kokonaisuus pohjaa demokraattiseen maisemakäsitykseen, missä vajantakaiset tiheiköt ovat väärtejä katseen kohteita siinä missä kansallismaisematkin. 

Nämä sata paikkaa ovat kuvauskohteiksi siinä mielessä erikoisia, että Duncker tuskin olisin koskaan niihin päätynyt ilman satunnaisgeneraattoria. Toisaalta ne ovat arkisia paikkoja, samankaltaisia joita löytyy sinunkin talosi kulman takaa tai sadan metrin päästä mökkirannasta. Tai sitten puuttomasta erämaasta kilometrien patikan takaa. 

Monessa paikassa voi nähdä ihmisen jälkiä – maahan viskatun lasipullon tai puiden välistä vilahtavan tukkirekan. Sattuman johdosta Duncker on tehnyt kuvausmatkoillaan myös joitakin muotokuvia – esimerkiksi kun maanomistaja on sattunut kuvauspaikalle marjapoimuria heilutellen. Kun syventyy arkiseen, ensi katsomalta tylsänkin oloiseen ympäristöön, alkaa kunkin paikan erityisyys hahmottua. Ja samalla myös lupaavia alkuja tarinoille.

∗∗∗

Henrik Duncker (1963) on helsinkiläinen valokuvaaja ja taiteilija. Vuonna 1993 hän voitti European Photography Award pääpalkinnon yhdessä Yrjö Tuunasen kanssa. Samana vuonna hän valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nykyinen Aalto-yliopisto). 

Dunckerille tyypillisiä ovat pitkäkestoiset valokuvaushankkeet, jotka kelluvat sekä ympäristöä koskevien että sosiaalisten havaintojen varassa. Teoskokonaisuuksien tyyli on yleensä dokumentaarinen. 

Dunckerin töitä on esitetty useissa maissa 1990-luvun alusta lähtien ja hänen teoksiaan on mm. Valtion, Kiasman, Valokuvataiteen museon, Fotografiska Museet'in ja Preus Museumin kokoelmissa. Duncker on julkaissut useita monografioita: kirjoja, kuvavihkoja jne.

Earlier Event: October 24
Minna Karhunen: Kasvun paikka
Later Event: December 19
Panu Pahkamaa: hidasta